Geen categorie

Nederlandse kunstenaars veroveren het Ruhrgebied

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Wat komt er bij je op als je denkt aan het Ruhrgebied? Grote kans dat het antwoord industrie is en niet kunst. Toch is cultuur de laatste jaren niet meer weg te denken uit die Duitse regio. Het Ruhrgebied is daarom dit jaar een van de culturele hoofdsteden van Europa. Een van de onderdelen is NL-Ruhr, waarin een hoofdrol is weggelegd voor Nederlandse kunstenaars.

Atelier van Lieshout, Ontwerp Motel Bochum.

Verspreid over het hele gebied nemen Nederlandse kunstenaars deel aan meer dan 150 activiteiten. Daarmee is de Nederlandse inbreng in Ruhr.2010, zoals het culturele jaar is gedoopt, groter dan die van andere Europese landen. Wat overigens niet verwonderlijk is; Nederlandse kunstenaars zijn al sinds jaar en dag kind aan huis in het Ruhrgebied. Vorig jaar vonden in Noordrijn-Westfalen meer dan 550 evenementen plaats waarbij Nederlandse kunstenaars betrokken waren.

Atelier van Lieshout is een van de deelnemers. Middenin een industriegebeid in Bochum laat het atelier Motel Bochum verrijzen, een kunstwerk waar bezoekers kunnen overnachten. Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam is verantwoordelijk voor een andere imposante installatie. Over de rivier de Emscher bouwt de groep een achtendertig meter lange, overdekte brug.

Kunstenaarsgroep Observatorium, Ontwerp Warten auf der Fluss.

Natuurlijk mag Nederlandse schilderkunst niet ontbreken tijdens NL-Ruhr. Museum Situation Kunst in Bochum presenteert daarom een expositie over Nederlandse landschapsschilderkunst van de Gouden Eeuw. Werk van onder anderen Albert Cuyp, Jan van Goyen en Jacob van Ruisdael is te zien naast dat van hedendaagse kunstenaars.

Dit is slechts een zeer kleine greep uit het totale aanbod, maar het mag duidelijk zijn: een bezoekje aan het Ruhrgebied is dit jaar een must voor de cultuurliefhebber. Het volledige programma van NL-Ruhr is hier  te zien (in het Nederlands).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share