Geen categorie

Stedelijk Museum brengt ode aan Rineke Dijkstra

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second
Rineke Dijkstra, Amy, Liverpool, 23 december 2008, 2008, collectie kunstenaar.

Afgelopen maart werd bekend dat Rineke Dijkstra (1959), een van de bekendste fotografen ter wereld, in oktober de Hasselblad Award krijgt, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Reden voor het Stedelijk Museum haar te eren met een tentoonstelling met een selectie uit foto- en videowerk dat ze maakte sinds 1994.

Rineke Dijkstra: een ode bestaat uit 21 foto’s en vier videowerken en is volgens het museum een goede afspiegeling van de omvangrijke collectie die het Stedelijk de afgelopen decennia opbouwde. Dijkstra leverde zelf ook enkele bruiklenen. Drie werken waren nog niet eerder in Nederland te zien: de video Marianna [The Fairy Doll], uit 2014, het fotoportret Marianna and Sasha, Kingisepp, Russia, November 2 2014 en het nog nooit eerder getoonde strandportret Odessa, Ukraine, August 6 1993. Laatstgenoemde werk is zelfs nog nooit eerder tentoongesteld.

Dijkstra is vooral bekend van haar portretten van jongeren en jongvolwassenen. De foto’s geven zowel de sociale achtergrond als het zelfbeeld van de geportretteerde weer. Dat kan een jongen zijn die zich aansluit bij het Vreemdelingenlegioen (Olivier) of een meisje dat zich inspant om haar balletuitvoering te perfectioneren (Marianna [The Fairy Doll]). Ook legde ze de onzekerheid en branie vast van uitgedoste pubers tijdens een club avond (The Buzz Club, Liverpool, UK/Mystery World, Zaandam, NL) en fotografeerde ze net bevallen vrouwen die tegelijk gevoelens van pijn en geluk ervaren (Tia, Julie, Tecla en Saskia, 1994).

Dijkstra staat momenteel volop in de belangstelling van musea. Het Louisiana Museum of Modern Art in het Deense Humlebæk wijdt van 21 september t/m 30 december een grote tentoonstelling aan haar werk. Die expositie is in het voorjaar van 2018 ook te zien in Museum De Pont in Tilburg.

Rineke Dijkstra: een ode, 20 mei t/m 6 augustus in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share