Geen categorie

Meermanno opent zaal voor bijzondere boekvormen

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Museum Meermanno heeft een nieuwe tentoonstellingszaal geopend, speciaal voor bijzondere boekvormen. Een belangrijke plek is weggelegd voor de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011). Deze werd vorig jaar door het museum verworven.

Guus en Luce Thurkow verzorgden van 1984 tot 2003 onder de naam The Catharijne Press een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 3 inch oftewel 76 millimeter werd als maatvoering gekozen voor een schaal van 1 op 4.

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding  en op afspraak kan worden getoond, is L’enfer (De Hel), ofwel de geheime boekenkast met de rubriek Erotica.

In de nieuwe zaal op de tweede verdieping van het museum zijn naast een selectie bijzondere uitgaven van de Catharijne Pers, enkele heel voorbeelden van miniatuurboekjes te zien uit circa 1800. Ook worden er boekjes getoond die in het teken staan van de tentoonstelling Gewapend met kennis, die tot en met 15 september duurt. Er is tevens een vitrine ingericht met bijzondere miniatuurkinderboekjes. In de toekomst zullen in deze nieuwe zaal steeds wisselende verzamelingen bijzondere boekvormen worden getoond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share