Geen categorie

Nederlands Fotomuseum verlengt expositie Chas Gerretsen

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
Chas Gerretsen, Generaal Augusto Pinochet met officieren voor het begin van de Heilige mis ter ere van Chili’s onafhankelijkheid en voor de zegening van de nieuwe militaire junta, Iglesia de la
Gratitud Nacional, Santiago de Chile, 18 september 1973, Nederlands Fotomuseum.

Bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Kan een foto schuldig zijn? Deze vragen komen aan de orde in In de hoofdrol Chas Gerretsen in het Nederlands Fotomuseum. Dit is de eerste overzichtstentoonstelling van Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen. Wegens succes is ze verlengd tot en met 8 mei.

Chas Gerretsen (1943) werkte eind jaren zestig als oorlogsfotograaf in Vietnam en bracht de de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet tegen president Salvador Allende in beeld. Wereldberoemd werd zijn foto van Pinochet met zijn armen over elkaar, omringd door militairen. Gerretsen maakte het beeld tijdens een mis in de Iglesia de la Gratitud Nacional, die werd bezocht door de nieuwe machthebbers. De foto werd op grote schaal afgedrukt door persbureaus en instituten, en op pamfletten en spandoeken van zowel voor- als tegenstanders. Voor velen staat deze foto symbool voor het kwaad.

In 1995 nam het Nederlands Fotoarchief, voorloper van het Nederlands Fotomuseum, het archief van Gerretsen op in de collectie. Het omvat 52.000 negatieven, 30.000 kleurendia’s en (contact)afdrukken. De laatste jaren is gewerkt aan het ordenen van het archief en het digitaliseren.

Sinds 2019 plaatst Chas Gerretsen de foto’s die het museum heeft gedigitaliseerd op sociale media. Met name in Chili zijn er velen die volgen wat hij publiceert. Sommige Chilenen hopen verdwenen verwanten of vrienden te herkennen op de foto’s die hij 1973 in dat land maakte. Chas Gerretsen is te volgen via Twitter, Facebook en Instagram.

Chas
Gerretsen, Dennis Hopper tijdens opnamen van de film Apocalypse Now, 1976, Nederlands Fotomuseum.

Als enige Nederlander ontving Gerretsen de prestigieuze Robert Capa Gold Medal voor uitzonderlijke moed. Later vestigde Gerretsen zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij fotograaf op de set van de film Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Ford Coppola. In deze film vertolkt Dennis Hopper een oorlogsfotograaf, die gebaseerd is op Chas Gerretsen.

In 1989 zette Chas Gerretsen een punt achter zijn carrière. Sindsdien bevaart hij de wereld op zijn boot.

In de hoofdrol Chas Gerretsen, t/m 8 mei in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share