Geen categorie

Sterke vrouwen in fascinerende sprookjeswereld Rosa Loy

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
Rosa Loy, Minen, 2010. Foto: Uwe Walter, Berlin, © Rosa Loy, VG Bildkunst.

Recensie

Mannen spelen geen rol van betekenis in het oeuvre van de Duitse kunstenaar Rosa Loy. Als ze al voorkomen, zijn ze bewust klein gehouden. In haar universum draait het uitsluitend om vrouwen. Veelal op groot formaat bevolken ze de kleine tentoonstelling Bilder Bergen in het Drents Museum.

Tekst: Evert-Jan Pol

De wereld van Loys vrouwen is allesbehalve alledaags. Hier is het mogelijk dat een vrouw een reusachtige hond met vrouwenhoofd berijdt. En dat een boerin toekijkt hoe twee vrouwen aan komen vliegen met een houten schuur op hun schouders.

De vrouwen zijn sterk en leven in harmonie met dieren en de natuur. Één vrouw luistert naar een vlinder die haar iets in het oor fluistert en een andere krijgt een ring aangeboden van een zwarte vogel. Even verderop heeft een wolf de zorg voor twee jonge meisjes op zich genomen.

Mens en natuur staan in de schilderijen zo dicht bij elkaar dat ze soms letterlijk met elkaar vergroeid zijn. Op het schilderij Minen is in een plantenbol een gezicht van een vrouw te herkennen. In de lucht vliegt een kruising tussen vrouw en vlinder.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Rosa Loy, Mutmaßung, 2013. Foto: Uwe Walter, Berlin, © Rosa Loy, VG Bildkunst.
Overzicht. Foto: Evert-Jan Pol.
Rosa Loy, Zwei Wege, 2013, courtesy Galerie Kleindienst Leipzig, Gallery Baton, Seoul, Kohn Gallery, Los Angeles. Foto: Evert-Jan Pol.

Loy (1958) heeft een grote voorliefde voor bloemen en planten. Ze studeerde tuinbouwkunde en brengt haar vrije tijd graag door in haar grote tuin in Leipzig. Daar krijgt ze veel inspiratie voor haar fascinerende sprookjesachtige voorstellingen. Of beelden (Bilder in het Duits), zoals haar echtgenoot en collega-kunstenaar Neo Rauch ze noemde in zijn toespraak tijdens de opening van de tentoonstelling. En die ‘bergt’ ze vervolgens in indrukwekkende schilderijen. Waarmee de expositietitel Bilder Bergen is verklaard.

De tentoonstelling is de eerste solo van Loy in Nederland en met de locatie voor dat debuut had ze het een stuk slechter kunnen treffen. In de ruime Abdijkerk die sinds 1982 deel uitmaakt van het Drents Museum komen haar monumentale werken uitstekend tot hun recht.

Bilder Bergen, t/m 18 maart in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share