Geen categorie

Eigen kamer voor Leo Gestel in Stadsmuseum Woerden

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Vanaf een deels blinde muur in Woerden kijkt een vrouw de voorbijgangers verleidelijk aan. De Dame met sigaret is een uitvergrote kopie van Leo Gestels gelijknamige portret. De Utrechtse stad is trots op haar beroemde zoon. Stadsmuseum Woerden (tegenover genoemde muurschildering) opende afgelopen vrijdag daarom de nieuwe Leo Gestel Kamer.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Leendert Gestel kwam op 22 november 1881 ter wereld in Woerden. Samen met zijn familie woonde hij aan de Kruisstraat. Die bevindt zich op een steenworp afstand van het museum waar hij nu een eigen kamer heeft. “Leo Gestel 2x bellen” leest het bordje op de toegangsdeur. Het verhaal gaat dat aan de voordeur van Gestels Woerdense woning ook zo’n bordje hing.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De nieuwe permanente presentatie is een beeldende biografie van Leendert Gestel (1881-1941), wiens vrienden hem Leo noemden, naar Leonardo da Vinci, omdat hij zo goed kon tekenen. Vitrines vertellen zijn levensverhaal, aan de hand van citaten, foto’s en afbeeldingen van werk. Aan de wanden hangen tekeningen en schilderijen, voornamelijk uit de museumcollectie.

Er hangt vrij werk, zoals een lieflijk portret van zijn zusje Emmetje en een Landschap met hooischelven bij Montfoort. Ook komen er ontwerpen voorbij die hij in opdracht maakte. Leuk is de uitnodiging voor het 25-jarig huwelijksfeest van zijn ouders. Het kaartje toont een gulzig etende man terwijl een zwarte kat vanaf de vloer toekijkt.

Een deel was al langer te zien in het museum, in een andere zaal op de eerste verdieping. In de pas ongeknapte kamer op de begane grond kan het museum meer werk tonen. Zoals de tekeningen die het museum al een aantal jaren geleden heeft aangekocht, vertelt een woordvoerster. Het publiek kan die nu eindelijk zien. “Je zou inderdaad kunnen zeggen dat daarmee een lang gekoesterde droom in vervulling is gegaan.”

Leo Gestel, Landschap met hooischelven bij Montfoort, 1909, Stadsmuseum Woerden.
Leo Gestel, Uitnodiging voor het 25-jarig huwelijksfeest van W. Gestel en E. Gestel-Scholten, 1904, Vrienden Stadsmuseum Woerden.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share