Geen categorie

15 jaar na de vuurwerkramp

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws / Expositie

Precies vijftien jaar geleden, op 13 mei 2000, werd Enschede getroffen door de vuurwerkramp. Deze raakte ook een groot aantal kunstenaars in de wijk Roombeek. De expositie 15 jaar later… in cultureel centrum Tankstation in de Overijsselse stad toont oud en nieuw werk van meer dan vijftien van hen.

Foto: Cyril Wermers.
Foto: Cyril Wermers.

 

Roombeek was een kunstenaarswijk. Een voormalige textielfabriek (De Bamshoeve) bood voor de vuurwerkramp ruimte aan zo’n vijftig ateliers. Ook woonden veel kunstenaars in de wijk. Geschat wordt dat 95 kunstenaars hun atelier, werk of huis zijn kwijtgeraakt. Twee kwamen om. Volgens Karin Vaneker, samensteller van de expositie, is het nog nooit eerder voorgekomen dat zoveel kunstenaars werden gedupeerd door één ramp.

Voor haar was dat reden voor deze tentoonstelling. Ze verzocht kunstenaars een oud en een nieuw werk aan te leveren. De ingebrachte werken – voornamelijk schilderijen – geven volgens Vaneker een goed beeld van de ontwikkeling (of stagnatie) per kunstenaar. “Om het verhaal te vertellen, hebben we de expositie gelardeerd met beeldmateriaal van de verwoeste ateliers en artikelen en boeken die destijds zijn verschenen over de gedupeerde kunstenaars.”

15 jaar later…, t/m 31 mei in Tankstation, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share