Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe koopt schilderij Constable alsnog

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Het Rijksmuseum Twenthe heeft het schilderij Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow van John Constable gekocht. Dat meldt RTV Oost. Het Enschedese museum dacht het werk in 2018 ook al aangeschaft te hebben, maar toen bleek er sprake van oplichting.

John Constable, Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, 1824, Rijksmuseum Twenthe.

In dat jaar betaalde het ruim 2,8 miljoen euro voor het kunstwerk, maar dat geld kwam terecht bij internetcriminelen die zich voordeden als de verkoper. De echte eigenaar, een Londense kunsthandelaar, zag geen cent van het aankoopbedrag. En Rijksmuseum Twenthe kon daardoor fluiten naar het schilderij.

Het museum en de verkoper kregen vervolgens een conflict over de schuldvraag. Dat eindigde bij de rechter, die de Londense kunsthandelaar in het gelijk stelde. Door tussenkomst van minister Ingrid van Engelshoven kon het museum het schilderij alsnog aankopen. Het museum kreeg daarvoor van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Rijksmuseum Twenthe liet vandaag weten dat de nieuwe aanwinst straks te zien is van de collectietentoonstelling Na de jacht!. Daarin maakt het de balans op van tien jaar verzamelen. Het schilderij van Engelsman John Constable (1776-1837) uit 1824 is volgens het museum een van de hoogtepunten. De expositie is te zien zodra het museum de deuren weer mag openen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share