Geen categorie

Kunstroute in de Heilige Driehoek

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Twintig kunstenaars tonen komende zomer werk in De Heilige Driehoek in Oosterhout. Van 10 juli tot en met 15 augustus vindt daar dan de tweede editie van Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek plaats.

Het gebied De Heilige Driehoek in Oosterhout – ruim 100 hectare groot – dankt zijn naam aan drie monumentale kloostercomplexen die zijn omgeven door ruime tuinen, met eromheen landerijen. De Heilige Driehoek in Oosterhout is de enige locatie in Nederland met een combinatie van drie actieve kloosters. Het is een uniek kloostergebied, dat tijdens de Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek dient als inspiratiebron voor hedendaagse kunst. De biënnale is de enige grootschalige kunstbiënnale in Europa die hedendaagse kunst, spiritualiteit en religie als uitgangspunt neemt.

Schetsontwerp Maria Blaisse.

Het thema Hoop is van alle tijden, maar juist nu, in tijden van corona, heel actueel. “Hoop is verbonden met droom en verbeelding, wanhoop en vrees, en kan worden beschouwd als de motor van ons handelen”, aldus samenstellers Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans.

Driessen en Nelemans hebben 23 bekende (inter)nationale kunstenaars en jonge talenten benaderd. Maria Roosen, Berlinde de Bruyckere, Bill Viola, Marc Mulders, Meschac Gaba, Guido Geelen, Anish Kapoor, Juliëtte Minchin en Robert Zandvliet zijn enkelen van hen.

De meesten maken nieuw werk, passend bij de gekozen locatie en het thema. De kunstwerken worden in de spirituele, religieuze omgeving van de drie kloosters gepresenteerd, waar het kloosterleven nog dagelijks wordt geleefd, met verstilde binnenruimtes en in het weidse, gedifferentieerde landschap.

“Deze omgeving, die uitnodigt tot verdieping, verbinding en reflectie, is vóór alles ons vertrekpunt. We streven ernaar de geëxposeerde kunst en de aard en de sfeer van de locatie een symbiotische relatie aan te laten gaan.”

De tentoonstelling vindt plaats in delen van de kloostergebouwen van Sint-Catharinadal en de Sint-Paulusabdij, de kloostertuinen, de kloosterdreef, de kloosterkerken en monumentale gebouwen van de Heilige Driehoek. De Onze Lieve Vrouwe Abdij is vanwege werkzaamheden geen onderdeel van de biënnale. In verband met corona is er een nieuwe eenrichtingsroute ontwikkeld. Een deel van de route loopt langs de moestuin en de wijngaard van Sint-Catharinadal naar het aangrenzende weiland.

Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek, 10 juli t/m 15 augustus in De Heilige Driehoek, Oosterhout

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share