Geen categorie

Nxt Museum toont film over kunstmatige intelligentie

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Op de website van Nxt Museum is momenteel Coded Bias te zien, een documentaire over de gevaren van kunstmatige intelligentie. De negentig minuten durende film is gratis te streamen.

De documentaire gaat over het onderzoek van MIT Lab-onderzoeker Joy Buolamwini, waarin naar voren komt dat gezichtsherkenning minder accuraat werkt bij getinte- en vrouwen gezichten. Dit kan volgens haar vreselijke consequenties hebben als de technologie op grote schaal wordt toegepast. Regisseur Shalini Kantayya laat zien hoe Buolamwini het onderwerp aanvecht door te strijden voor nieuwe wetten.

Still uit Coded Bias.

“Wat ik beangstigend vond tijdens het maken van Coded Bias is dat kunstmatige intelligentie nog niet nauwkeurig genoeg is ontwikkeld terwijl het op grote schaal wordt ingezet om belangrijke beslissingen te nemen over sollicitatieprocedures, recht op gezondheidszorg, toelating op universiteiten en hoe lang iemand een gevangenisstraf moet uitzitten”, vertelt Kantayya. “Dit heeft mij zo geraakt, dat dit een podium verdient.”

Coded Bias is tot en met 27 maart te streamen via Nxt Museum via deze link met gebruik van code NXTCB751. Op 23 maart presenteert Nxt Museum bovendien een live vraaggesprek met regisseur Shalini Kantayya. Dit is vanaf 19 uur via de site te volgen.

De programmering van Coded Bias is onderdeel van Nxt Lab, een ruimte voor experiment, onderzoek en ontwikkeling, die het museum in staat stelt om op snellere regelmaat in te spelen op dringende sociaal-politieke vraagstukken.

Nxt Museum, geopend in augustus 2020, is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op nieuwe-mediakunst. Gedreven door een fascinatie voor de toekomst laat Nxt Museum kunst, wetenschap en technologie samenkomen met de focus op what is next (wat volgt). Nxt Museum toont grootschalige kunstinstallaties die voortkomen uit interdisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share