Nieuws

Nieuw Brussels museum toont middeleeuwse handschriften

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Ook in deze onzekere tijden openen er af en toe nieuwe musea. Op 18 september is het de beurt aan het KBR museum in Brussel. Daarin staat de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië met haar collectie vijftiende-eeuwse handschriften centraal. Die verzameling bleef zes eeuwen lang verborgen voor het publiek.

Livre Roy Modus © KBR.

Het museum toont bijna een derde van de negenhonderd boeken van de bibliotheek van de Bourgondische hertogen. Hertog Filips de Goede (1396-1467) stelde deze omvangrijke verzameling ooit samen. Deze ambitieuze vorst en rijke mecenas gaf de aanzet voor de Gouden Eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Als bibliofiel bracht hij een verzameling boeken samen die bekend was in de hele westerse wereld. Ze bevatte boeken van grote auteurs uit de oudheid, onder wie Xenofon en Titus Livius, alsook  middeleeuwse teksten.

Filips de Goede nodigde de beste kunstenaars van zijn tijd uit aan zijn hof in Brussel. Bij hen bestelde hij rijkelijk met miniaturen geïllustreerde boeken. De kwaliteit is dusdanig dat de conservatoren van het museum durven stellen dat “de mooiste schilderijen uit de middeleeuwen in boeken te vinden zijn”.

Chroniques de Hainaut-miniature © KBR.

Tot nu toe hadden slechts wetenschappers toegang tot deze collectie, met boeken als de beroemde Chroniques de Hainaut en de Conquestes et croniques de Charlemaine. Een tijdje geleden besloot de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) de collectie toegankelijk te maken voor het grote publiek. En dat doet ze dus in dit nieuwe museum.

Het KBR museum laat onder meer zien waarom we moeten oppassen voor konijnen, dat de middeleeuwen zijn om je dood te lachen, dat er roze olifanten zijn gespot in Brussel en dat geschiedenisboeken wel eens durven te liegen. Het bezoek begint in de Nassaukapel, het enige overblijfsel van het gelijknamige paleis dat is ingekapseld in het modernistische gebouw van KBR.

Nassaukapel. © KBR.

Op de hoger gelegen verdieping toont het museum zo’n 160 à 180 stukken, zoals handschriften, prenten en schilderijen. Vanwege hun kwetsbaarheid worden de handschriften driemaal per jaar gewisseld. Er zijn ook vijftiende-eeuwse voorwerpen te zien die het museum in bruikleen kreeg van andere Belgische musea en collecties.

Vanwege de coronacrisis laat het nieuwe museum maximaal vijftig bezoekers per uur toe. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

KBR museum, Kunstberg 28, Brussel, België (open vanaf 18 september)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share