divers

Beeldige katten op de Poezenboot

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Één kat bespeelt een trompet, een ander dirigeert. Weer andere nemen houdingen aan die zo typerend zijn voor katten. De bemanning van de Poezenboot in Amsterdam is tijdelijk uitgebreid met talloze kattenbeeldjes. Om de week op zondag houdt het drijvende asiel een marktje waar ze te koop zijn.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Sinds 1968 neemt de aan de tegenover Singel 40 gelegen Poezenboot katten op die om wat voor reden dan ook geen baasje meer hebben. En ze beperkt dus niet tot exemplaren van vlees en bloed (en heel veel haar). Enige tijd geleden schonk een oudere dame haar volledige verzameling kattenbeeldjes en andere creaties met de kat in de hoofdrol. In het verzorgingstehuis waar ze ging wonen, had ze er geen ruimte meer voor.

De Poezenboot ving ze graag op en maakte er plek voor vrij. De meeste beeldjes brengen deze zondag door in kooien waarin normaal levende poezen slapen. Ze zijn allemaal te koop, voor heel bescheiden prijsjes.

De opbrengst gaat in haar geheel naar de kattenopvangboot. Die het geld goed kan gebruiken, omdat ze geen subsidie krijgt.

Is het kitsch of toch kunst? Veel beeldjes vallen in de eerste categorie, maar enkele zeker in de tweede. De liefhebber van katten en kattenspulletjes boeit dat onderscheid weinig. Ze fleuren hun huis graag op met schattige of grappige poezelige voorwerpen.

Voor een van de bezoekers maken die waarschijnlijk het gemis van een eigen echte kat enigszins goed. Ze heeft al snel de nodige leuke hebbedingetjes gevonden. En wellicht is de schrijver van dit artikel ook niet met lege handen naar huis gegaan.

Het eerstvolgende beeldenmarktje vindt plaats op zondag 27 september. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Houd voor volgende data de pagina’s van de Poezenboot op Twitter, Facebook en Instagram in de gaten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share