divers

Foto van de dag: Van Eyck

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

De meeste Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 6 april gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag een uitstapje naar Vlaanderen, waar de musea ook dicht zijn.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Anonieme kunstenaar, Madonna van Vadstena, ca. 1443, Klosterkyrka, Vadstena, Zweden.

In het Museum voor Schone Kunsten Gent opende 1 februari de expositie Van Eyck – Een optische revolutie. Dit is de grootste tentoonstelling ooit over de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck. Hiermee trapte het museum het Van Eyck-jaar af. In Gent en Brugge staan verschillende activiteiten rondom de schilder op het programma. Al is het natuurlijk de vraag of die allemaal doorgaan.

Zo’n beetje de helft van de ongeveer dertig schilderijen die van Eyck bekend zijn, zijn er te zien, aangevuld met werk van anderen. Het beeld op de foto is de Madonna van Vadstena van een anonieme Brusselse kunstenaar uit ongeveer 1443. In de buurt van deze sculptuur hangen schilderijen van Van Eyck met daarop beelden. Zo laat de tentoonstelling zien dat dat Van Eyck ook beeldhouwwerken goed in beeld kon brengen.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share