Geen categorie

Literatuurmuseum koopt schilderij terug

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Heel kort maar duurde het uitstapje van De Herenclub. Het schilderij van Kik Zeiler uit 1985 was jarenlang te zien in het Literatuurmuseum in Den Haag, ondergebracht, maar werd onlangs door de bruikleengever teruggevraagd. Gisteren wist het museum het werk op een veiling te kopen.

Kik Zeiler, De Herenclub, 1985, Literatuurmuseum, Den Haag.

Onder de naam De Herenclub kwam een groep Amsterdamse vrienden (schrijvers, kunstenaars en politici) wekelijks op maandagavond bijeen om over de wereld te praten. Harry Mulisch fungeerde negentien jaar als voorzitter van de besloten club. Kik Zeiler beeldde het illustere gezelschap af met Mulisch in Laatste Avondmaal-achtige pose te midden van twaalf van zijn ‘apostelen’.

Te zien zijn onder anderen Wim Duisenberg, Hans van Mierlo, Gerrit Komrij, Jeroen Henneman en Reinbert de Leeuw. Hoewel clubleden W.L. Brugsma en Cees Nooteboom afwezig waren tijdens de poseersessie komen ze toch terug op het portret. Brugsma kreeg een afbeelding in de op tafel liggende Haagse Post, waarvan hij hoofdredacteur was geweest en Nooteboom werd een postzegel op een brief.

Het schilderij De Herenclub was voor het eerst in het museum te zien als onderdeel van een tentoonstelling over Mulish in 1992 en 1993. Na afloop van de expositie gaf de eigenaar het groepsportret in langdurig bruikleen aan het Haagse museum.

Tijdens de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs aan Cees Nooteboom in 2004 in het Literatuurmuseum was een groot aantal leden van de club aanwezig. Mulisch stelde die avond voor om met het hele gezelschap van 200 gasten op weg van de aula naar de receptie even langs het één verdieping hoger hangend schilderij te lopen. Waarschijnlijk om Nooteboom op de postzegel te bewonderen.

Het Literatuurmuseum bezit een grote collectie geschilderde schrijversportretten en presenteert deze sinds kort online. Kik Zeilers schilderij maakt deel uit van deze digitale tentoonstelling. En is binnenkort ook weer in het echt te bewonderen is in het museum.

Lees ook: Literatuurmuseum exposeert schrijversportretten online

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share