Geen categorie

Retrospectief Lita Cabellut in Museum Jan van der Togt

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second
Lita Cabellut, Secret behind the veil, 2012, privécollectie.

De in Nederland woonachtige Spaanse kunstenaar Lita Cabellut (1961) schildert grote portretten waarin ze traditionele frescotechnieken combineert met olieverf. In Museum Jan van der Togt is nu een overzichtstentoonstelling te zien.

Eerst schildert ze haar portretten en vervolgens breekt ze de verflaag, waardoor er craquelé-effect ontstaat. Zo wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten. “Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.”

Al op jonge leeftijd kwam Cabellut in aanraking met kunst, al had dat maar zo anders kunnen zijn. Tot haar twaalfde jaar bracht ze het grootste deel van haar tijd namelijk door op straat. Daarna werd ze geadopteerd door een vooraanstaande familie, die haar vaak meenam naar musea.

Ze raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad Huesca. Zo zeer zelfs dat ze al vroeg zelf kunst ging maken. En niet onverdienstelijk, want al op zeventienjarige leeftijd had ze haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van El Masnou.

Twee jaar later verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tot op de dag vandaag woont en werkt ze in Nederland.

Lita Cabellut, t/m 3 maart 2019 in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share