Geen categorie

Groninger Museum koopt portret verzetsstrijder

0 0
Read Time:43 Second

Johan Dijkstra (1896-1978), 
Anda Kerkhoven, olieverf op doek, ca. 1940. Collectie Groninger Museum.

Nieuws

Het Groninger Museum heeft een portret van verzetsstrijdster Anda Kerkhoven aangekocht. Het werd rond 1940 geschilderd door Johan Dijkstra (1896-1978).

De in 1919 in Indonesië geboren Kerkhoven studeerde in Groningen toen de oorlog uitbrak. Ze werd actief in het verzet als lid van de groep De Groot. Dit verzet duurde tot 27 december 1944 toen ze door de Sicherheitsdienst werd opgepakt. In de nacht van 19 maart 1945 werd zij samen met verzetsstrijder Gerrit J. Boekhoven zonder proces geëxecuteerd.

Anda Kerkhoven had belangstelling voor kunst, was zelf ook creatief en heeft meermalen voor kunstenaars geposeerd, onder wie De Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra. Het nu aangekochte portret is samen met twee andere door Dijkstra vervaardigde portretten van 1 juli tot en met september te zien in het Groninger Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share