Geen categorie

Nalatenschap Jan Wolkers naar Leiden

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second
Jan Wolkers, Olga met kat, 1956, tekening.

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben samen de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) voor Leiden gekocht. Het was de wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen.

De door de Universitaire Bibliotheken Leiden verworven nalatenschap omvat het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, die bestaat uit vele honderden stukken zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten, drukproeven en nog veel meer. Een belangrijk deel van het materiaal heeft te maken met literair werk. In het archief bevinden zich verder onder meer ongeveer 220 tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies en landschappen.

In de collectie van Museum De Lakenhal was Wolkers nog spaarzaam vertegenwoordigd met drie werken. Dat verandert door de aankoop van zeventien kunstwerken. Het gaat onder meer om Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste ‘lichtschilderij’ uit 1988.

Jan Wolkers, De vier seizoenen, 2003.

Wolkers werd in Oegstgeest geboren en bracht daar zijn jeugd door. Als tiener legde hij, op zijn zwerftochten door de omgeving, de natuur in en rondom Leiden vast in tekeningen, aquarellen en eerste schilderijen. Leiden was, net als zijn gereformeerde opvoeding en zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog bepalend voor zijn ontwikkeling. In zijn jonge jaren kwam Wolkers vanuit Oegstgeest naar de stad die voor hem een vrijhaven was.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share