Geen categorie

Op wereldreis langs ijzige locaties

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Reportage

“Weet u hoe ik deze foto kan versturen?” De Hongaarse man toont op zijn telefoon een afbeelding van een sumoworstelaar van sneeuw die hij wil delen met het thuisfront. Hij is de maker van de sculptuur die vanaf komende zaterdag te zien is op het IJsbeelden Festival in Zwolle.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

De Hongaarse kunstenaar werkt zijn sumoworstelaar.
De Hongaarse kunstenaar werkt zijn sumoworstelaar.

 

Verderop bewerkt een vrouw een blok ijs met een motorzaag. “Dat wordt een hand van die man”, vertelt ze, en ze wijst naar een figuur voor de Hagia Sophia in Istanboel. “Ik zaag hem eerst in de juiste grootte, en dan ga ik verder met een mesje.”

Een week voor opening werken ijsbeeldhouwers uit twaalf verschillende landen nog druk aan de vaak indrukwekkende sculpturen. Warm aangekleed, want het kwik daalt binnen tot tien graden onder nul. Alleen bij die temperatuur blijven de ijsklompen en later ook de uiteindelijke creaties in goede conditie. Het is indrukwekkend te zien hoe de kunstenaars met dikke handschoenen zelfs de kleinste details kunnen weergeven. Ook als je de handen en vingers helemaal vrij hebt, is het al niet eenvoudig om een goed gelijkend gezicht te beeldhouwen.

Het thema van inmiddels het grootste winterevenement van Nederland is dit jaar Journey Through a Frozen World. De ontvangstruimte van de voormalige NS-loods wordt daarom omgebouwd tot een vertrekhal op een vliegveld. Op een beeldscherm vertellen ‘stewardessen’ wat de bezoeker zoal kan verwachten. Een andere film toont de making-off van de beelden. Met de video’s wil de organisatie het publiek ook buiten de expositieruimte enige vermaak brengen.

 

Australië.
Australië.

 

Wie eenmaal binnen is, gaat op wereldreis langs beroemde locaties, zoals de Sydney Opera House, de Taj Mahal en Mount Rushmore. Kenmerkende torens als de Eiffeltoren en de Londense Big Ben verwelkomen de bezoeker met een ‘dans’. Waarbij opvalt dat de toren van Pisa als enige rechtop staat.

Die speelse opstelling geeft al aan dat het IJsbeelden Festival geen statische expositie is. Tijdens de opbouw is er uiteraard nog weinig van te merken, maar vanaf de opening zorgen licht- en geluidseffecten en videoprojecties voor extra sfeer, vertelt Ivo Dijks van Het Organisatieteam, het bedrijf achter het ijskoude kunstevenement. “De lama spuugt bijvoorbeeld echt.” Vrees niet: geen speeksel, maar warme lucht. Bij het beeld van de man die een didgeridoo bespeelt, klinken de karakteristieke klanken van dat instrument. En wie geluk heeft, ziet de zon ondergaan. Want net als in het echt vindt dat fenomeen op deze ijswereld heel geleidelijk plaats.

De Big Ben in Londen.
De Big Ben in Londen.

IJsbeelden Festival, 12 december t/m 24 januari in de NS-loods, pal naast station Zwolle (nu verlengd t/m met 7 februari)

Lezers van de Digitale Kunstkrant kunnen met korting naar het IJsbeelden Festival. Klik hier om te zien hoe.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share