Geen categorie

De Lakenhal verlengt expositie Valk

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws / Expositie

Museum De Lakenhal heeft een expositie over Hendrik Valk met twee maanden verlengd tot en met 31 januari. Aanleiding voor de presentatie was een schenking door Valks dochter Else.

 

Hendrik Valk, Triptiek, 1925. Museum De Lakenhal, Leiden. Schenking Else Valk, 2015.
Hendrik Valk, Triptiek, 1925. Museum De Lakenhal, Leiden. Schenking Else Valk, 2015.

 

Zij gaf het museum ruim twintig tekeningen en schilderijen. De meeste daarvan maakte Valk (1897-1986) in Leiden. Onder de schenking bevinden zich onder meer een vroeg zelfportret uit 1919 en een triptiek uit 1925, met daarop een gestileerde Adam en Eva in het Paradijs.

In 1997, honderd jaar na haar vaders geboorte, schonk Else Valk al acht pastels en het schilderij Zonneplekken in kreupelbos uit 1917. Een zelfportret uit 1926 volgde in 2004. Vriendenvereniging VBL kocht later nog de schilderijen Huisje te Wassenaar (1924) en Het Ontbijt (1921). Museum De Lakenhal heeft daarom inmiddels op een aanzienlijke collectie werken van Hendrik Valk.

Hendrik Valk was een veelzijdig kunstenaar, werkzaam in een tijd waarin de kunstwereld volop in beweging was. Internationaal verkenden verschillende artistieke stromingen de grens tussen figuratie en abstractie. Valk stileerde de werkelijkheid, maar de voorstelling in zijn werk bleef altijd herkenbaar. Zijn oeuvre vertoont raakvlakken met het werk van De Stijl-kunstenaars.

Hendrik Valk, Zelfportret (1919), collectie Museum De Lakenhal. Schenking Else Valk, 2015.
Hendrik Valk, Zelfportret (1919), collectie Museum De Lakenhal. Schenking Else Valk, 2015.

Theo van Doesburg, die deze kunstenaarsbeweging in 1917 oprichtte in Leiden vroeg Hendrik Valk zelfs om toe te treden. De eigenzinnige kunstenaar wilde niet principieel vasthouden aan abstractie. In zijn werk blijft de relatie met de visuele werkelijkheid altijd aanwezig.

Hendrik Valk.1897 – 1986 – Tussen abstractie en figuratie, t/m 31 januari in Museum De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share