Geen categorie

Onderzoeker vindt ander portret onder Mona Lisa

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Een Franse wetenschapper heeft onder de Mona Lisa een ander portret ontdekt. Dat meldt de BBC, die daarover morgen een documentaire uitzendt.

 

Still uit de documentaire The Secrets of the Mona Lisa van de BBC.
Still uit de documentaire The Secrets of the Mona Lisa van de BBC.

 

Pascal Cotte onderzoekt het meesterwerk van Leonardo da Vinci al tien jaar, vertelde hij tegen de Britse omroep. Als medeoprichter van digitaliseringsbedrijf Lumiere Technology kreeg hij in 2004 toestemming van het Parijse museum het Louvre om het schilderij te onderzoeken.

Met behulp van zogeheten reflectieve lichttechnologie vond hij onder de vrouw met de beroemde lach een afbeelding van een andere dame. Na reconstructie zag hij een vrouw in een vergelijkbare pose als Mona Lisa, maar zonder de lach. Bovendien kijkt zij de toeschouwer niet recht aan.

De identiteit van Mona Lisa, door Da Vinci geschilderd tussen 1503 en 1517, is al jaren onderwerp van discussie. Veel deskundigen denken inmiddels dat de geportretteerde Lisa Gherardini is, de echtgenote van een zijdehandelaar uit Florence. Volgens Cotte halen zijn bevindingen die theorie onderuit. De geportretteerde die hij zag na zijn reconstructie lijkt niet op de huidige Mona Lisa. “Dit is niet dezelfde vrouw.”

Het Louvre wil niet reageren, omdat het geen deel uitmaakt van het onderzoeksteam. BBC 2 zendt de documentaire The Secrets of the Mona Lisa morgen, woensdag 9 december, uit om 22 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share