Geen categorie

Best gelezen artikelen in 2017

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Sense8 in het Rijksmuseum, Italiaanse renaissance en Maria; verhalen over deze onderwerpen waren in 2017 populair onder de lezers van onze site. Op deze laatste werkdag van 2017 blikken we terug en maken we een lijst met de tien best gelezen artikelen.

1

Fantastische tentoonstelling over Italiaanse renaissance

“Van een tentoonstelling als deze kun je als museum alleen maar dromen”, aldus directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe. Toch slaagde hij erin die te programmeren in zijn museum. De succesvolle expositie In het hart van de Renaissance toonde 45 werken van bekende en minder bekende Italiaanse meesters. Wij waardeerden haar met een 10.

Detail uit de fresco Apollo met een lier en putto met een fluit, van Lattanzio Gambara, te zien in de tentoonstelling In het hart van de Renaissance. Foto: Evert-Jan Pol.

2

Prachtige dames van Gestel en Sluijters

Fotograaf Desiree Dolron had dit jaar een tentoonstelling van haar foto’s in Singer Laren en stelde ter gelegenheid daarvan zelf ook nog een kleine expositie samen met vrouwen van Jan Sluijters en Leo Gestel. Ze heeft een voorliefde voor de vrouwbeelden van de twee kunstenaars. Vooral hun naakten kan ze zeer waarderen.

3

Topprijs voor schilderij Koekkoek

Oudjes doen het vaak nog heel goed. Dit artikel uit 2010 kwam vorig jaar ook al voor in de lijst van best gelezen artikelen, toen op nummer 8. Het stuk gaat over een bosgezicht van Barend Cornelis Koekkoek dat voor bijna 7 ton onder de hamer ging bij Christie’s.

4

Het Boijmans is gek van surrealisme

Museum Boijmans Van Beuningen is al jarenlang gek van surrealisme en uitte dat eerder dit jaar met een grote tentoonstelling. Vijftig jaar nadat het museum het publiek voor het eerst liet kennismaken met die ‘malle’ kunststroming.

Zaaloverzicht van de tentoonstelling Gek van surrealisme, met de Mae West Lips Sofa van Dalí. Foto: Evert-Jan Pol.

5

Omvergeblazen tijdens oogstrelende reis door China

Het Van Abbemuseum in Eindhoven wijdde dit jaar een grote tentoonstelling aan de Chinese kunstenaar Qiu Zhijie. Een expositie die de recensent van dienst volledig verraste.

Mariabeeld van de Meester van Elsloo, te zien in de tentoonstelling Maria in Museum Catharijneconvent. Foto: Evert-Jan Pol.

6

Verrassende en overweldigende zoektocht naar Maria

Maria spreekt nog steeds tot de verbeelding, bleek dit jaar maar weer. Museum Catharijneconvent oogstte veel succes met een tentoonstelling over de Heilige Maagd. Volgens ons was Maria de beste expositie van 2017.

7

Vierkante man

De exacte reden weten we niet, maar dit stuk uit 2008 duikt steeds weer op in de lijst met best gelezen artikelen in een jaar. Het stuk gaat over Karel Appels schilderij De vierkante man, dat het Rijksmuseum in dat jaar kocht.

8

VisibleWomen vraagt aandacht voor vrouwelijke tekenaars

Amerikaanse stripschrijvers Kelly Sue DeConnick en Matt Fraction vinden dat vrouwelijke striptekenaars vaak over het hoofd worden gezien en riepen daarom op Twitter de hashtag VisibleWoman in het leven, waarmee ze hen opriepen van zich te laten horen. En dat deden ze.

9

Monet schilderde Impression, Soleil Levant op 13 november 1872

Het derde oudje in de deze lijst gaat over Monets beroemde schilderij Impression, Soleil Levant. Uit onderzek bleek dat de Franse kunstenaar het werk schilderde op 13 november 1872.

10

Vechten bij de Nachtwacht in Sense8

Kijkers van de Netflix-serie Sense8 zagen in seizoen 2 opeens de eregalerij van het Rijksmuseum prominent in beeld. In afleveringen 3 en 4 is het museum het toneel voor enkele spectaculaire scènes.

(EJP)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share