Geen categorie

Vermeers straatje komt thuis

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Het wereldberoemde Straatje van Johannes Vermeer keert na 320 jaar tijdelijk terug naar Delft. Museum Prinsenhof Delft toont het komend voorjaar. Gezicht op huizen in Delft, zoals het schilderij officieel heet, bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum, dat het zelden uitleent.

Van Johannes Vermeer zijn wereldwijd niet meer dan zo’n 35 werken bewaard gebleven. Het Rijksmuseum bezit er vier. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, heeft echter geen enkel werk van zijn hand. Zestig jaar geleden was er voor het laatst een Vermeer in Delft te zien.

Voor Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is de komst van Vermeer naar Delft een droom die uitkomt. “Het is geweldig dat dankzij het Rijksmuseum Vermeer wordt herenigd met zijn geboortestad en dat Het Straatje terugkomt naar de plaats waar hij het maakte.”

Johannes Vermeer, Gezicht op huizen in Delft, bekend als Het Straatje, ca. 1658, Rijksmuseum, Amsterdam.
Johannes Vermeer, Gezicht op huizen in Delft, bekend als Het Straatje, ca. 1658, Rijksmuseum, Amsterdam.

“Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld. Het Straatje is een fraai voorbeeld van de vernieuwing van de Delftse schilderkunst in het midden van de zeventiende eeuw. In combinatie met andere Delftse topstukken in onze collectie kunnen we dat in Museum Prinsenhof Delft prachtig laten zien.”

Dat doet het museum komend voorjaar met een tentoonstelling. De locaties die met het leven van Vermeer en Het Straatje zijn verbonden, bevinden zich allemaal in de directe nabijheid van het Prinsenhof. De stad zelf biedt de context voor het verhaal. Na een bezoek aan de expositie kan de bezoeker in de voetsporen van Vermeer treden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share