Geen categorie

Gemengde gevoelens over Instagramkunst

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Nieuws

Een omstreden werk van de Amerikaanse kunstenaar Richard Prince (1949) bracht gisteravond bij veilinghuis Philips 98.500 pond op (ruim 132.000 euro). Het gaat om een uitvergrote print op doek van een foto die hij van Instagram plukte. Inclusief begeleidende tekst en reactie van zichzelf. Het model, actrice Kris Benton, heeft gemengde gevoelens.

Door: Evert-Jan Pol

Prince vroeg Benton niet om toestemming toen hij de foto die Philip Briggs van haar had gemaakt, ging gebruiken voor zijn kunst. Twee weken geleden ontdekte ze dat haar portret zou worden geveild en een geschatte waarde had van minimaal 80.000 pond. Op Instagram vroeg ze daarop of iemand nog dat bedrag over had voor een foto van haar kont.

Richard Prince, Untitled (portrait) , 2014, inkjet op doek, 167 x 123.8 cm.
Richard Prince, Untitled (portrait) , 2014, inkjet op doek, 167 x 123.8 cm.

In een reactie op de verkoop schrijft ze in een e-mail aan de redactie dat ze niet boos is, maar ook niet staat te springen van enthousiasme. In het begin voelde ze zich nog een beetje gevleid omdat Prince de moeite had genomen haar Instagram-account te bekijken en haar foto had uitgekozen. Maar inmiddels betreurt ze het dat zij en Briggs zelf nog geen cent krijgen van het bedrag dat de foto uiteindelijk opleverde. “We zijn allebei struggling artiststs in Los Angeles, en zelfs maar tien procent van de veilingprijs had ons leven kunnen veranderen.”

Maar ze is eveneens van mening dat de afdruk een werk van Prince is. “Het is zo als met dat schilderij van de pijp, met daaronder de tekst Ceci n’est pas une pipe (van René Magritte, red.). Ja, het is een foto van mij, gemaakt door Philip Briggs, maar ook weer niet. Het is een screenshot van Instagram.”

Ze zegt verder dat ze het vervelender vindt voor Briggs. “Misschien zal niemand ooit weten dat hij de fotograaf is. Dat is jammer en niet oké.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share