Geen categorie

Expositie toont bijna vernietigde Schoonhoven

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws / Expositie

Museum Prinsenhof Delft komt dit najaar met een tentoonstelling over Jan Schoonhoven. Een van de getoonde kunstwerken had bijna niet meer bestaan.

Reliëf postkantoor Hippolytusbuurt, Delft, 1958, karton, papier-maché, verf en hout, 115 x 265 cm, collectie Koninklijke KPN, in bruikleen Rijksmuseum Amsterdam. Foto Redivivus Den Haag | © Pictoright.
Reliëf postkantoor Hippolytusbuurt, Delft, 1958, karton, papier-maché, verf en hout, 115 x 265 cm, collectie Koninklijke KPN, in bruikleen Rijksmuseum Amsterdam. Foto Redivivus Den Haag © Pictoright.

 

In 1958 maakt de Delftse kunstenaar een reliëf voor het hoofdpostkantoor in zijn woonplaats. Daar hing het ruim dertig jaar. Bij de renovatie in 1990 werd het echter verwijderd en verdween het bij het grofvuil. Kenners wisten het werk ternauwernood te redden.

De PTT (nu KPN), nam het reliëf vervolgens op in zijn kunstcollectie. Begin dit jaar gaf dat bedrijf het werk in langdurige bruikleen aan het Rijksmuseum in Amsterdam,. Daar krijgt het na de tentoonstelling in Delft een plek in de vaste presentatie.

Jan Schoonhoven (1914-1994) werd bekend met zijn witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf. Als lid van invloedrijke bewegingen als de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoorde hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en werd hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Toch bleef hij heel gewoon; tot zijn pensionering in 1979 werkte hij bij de PTT.

Jan Schoonhoven, 1969. Foto: Tiemen van der Reijken.
Jan Schoonhoven, 1969. Foto: Tiemen van der Reijken.

De tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens. Gelijktijdig wijdt stedelijk Museum Schiedam ook een expositie aan Schoonhoven. Deze – De werkelijkheid van Jan Schoonhoven – richt de aandacht op de ontwikkeling van zijn werk in de context van zijn tijd en in relatie tot internationale geestverwanten.

Kijk, Jan Schoonhoven, 31 oktober 2015 t/m 14 februari 2016 in Museum Prinsenhof Delft

De werkelijkheid van Jan Schoonhoven, 31 oktober 2015 t/m 14 februari 2016 in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share