Geen categorie

Centraal Museum koopt tien meter lang tweeluik

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Het Centraal Museum heeft het imposante tweeluik Zoo van de Engelse kunstenaar Craigie Horsfield gekocht. Het ruim tien meter lange werk bestaat uit twee wandtapijten met daarop afbeeldingen van een neushoorn.

Craigie Horsfield (1949), Zoo, Oxford, 1990, 2008, wandkleden, elk 370 x 552 cm, collectie Centraal Museum, Utrecht.

 

Horsfield (1949) startte als schilder, maar begon al snel te experimenteren met andere media en technieken. Hij maakt foto’s die hij overzet op verschillende beelddragers: van fresco tot wandkleed en van aquarelpapier tot mozaïek. In 1990 portretteerde hij twee neushoorns in gevangenschap. Deze beelden verwerkte hij – bijna twintig jaar later – in de twee wandkleden, die het Utrechtse museum nu heeft verworven.

”Het is een prachtige aanwinst voor het Centraal Museum”, zegt Marja Bosma, conservator moderne en hedendaagse kunst. “Die enorme beesten in hun kale hokken wekken sterke gevoelens van empathie op. Dat is een kwaliteit die een andere belevingswaarde aan de museumcollectie toevoegt.”

Aanleiding voor de aankoop is de solotentoonstelling van de kunstenaar, die eind 2016 in het Centraal Museum opent. Directeur Edwin Jacobs noemt hem “de late Rembrandt onder de internationaal bekende hedendaagse kunstenaars”.

Het is de tweede keer binnen vier maanden dat het Centraal Museum werk koopt van Horsfield. In november kocht het twee portretten die de kunstenaar in opdracht van het museum maakte. Die werken krijgen net als Zoo een plek op de geplande solotentoonstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share