Geen categorie

Nieuwe plek voor de REBUS in Utrecht

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Daar waar je niet bent, daar is het geluk’. Voor wie de rebus in de binnenstad van Utrecht wist op te lossen, was deze zin 26 jaar jaar lang te lezen. Het kleurrijke neonkunstwerk van Korrie Besems hing tot april 2017 op een gebouw aan de Lange Nieuwstraat. Sindsdien werd er gezocht naar een nieuwe geschikte locatie. Die is nu gevonden in de vorm van het Beatrixgebouw bij het Centraal Station.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Deel van de REBUS van Korrie Besems.

Besems maakte het lichtkunstwerk in 1991 in opdracht van het Centraal Museum voor de openluchtexpositie Nachtregels. Verspreid over de stad hingen tussen april en oktober van dat jaar lichtkunstwerken met tekst, nachtregels dus.

De rebus van Besems kreeg een plek op de gevel van het gebouw van Altrecht aan de Lange Nieuwstraat. “Ik vond deze tekst een extra gelaagdheid geven aan de betonnen gevel van het Willem Arntzhuis waar een crisisopvang gevestigd was”, zei ze indertijd daarover.

Na afloop van de tentoonstelling behield het werk zijn plaats. Het Centraal Museum droeg het over aan Altrecht. De meterslange creatie bleef 26 jaar lang de aandacht van voorbijgangers vasthouden – de laatste jaren wel met het licht uit. Uiteindelijk moest de rebus wijken voor nieuwbouw.

Deel van de REBUS.

Een groep Utrechtse fans van het kunstwerk redde het van de sloop en borg het veilig op. Onder leiding van Ann de Vries verenigde de groep zich onder de naam Project Rebus. De groep ging op zoek naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk, daarbij geholpen door de gemeente en Ondernemersfonds Utrecht (OfU). Twee jaar later oogstte de groep al een klein succesje toen de samenstellers van de expositie Op Kunstsafari door Utrecht het laatste deel van de rebus opnamen in de tentoonstelling in het stadskantoor. Die was daar te zien van oktober 2019 tot maart 2020.

Dankzij financiële steun van lokale ondernemers wordt het kunstwerk binnenkort gerestaureerd door een professionele restaurateur. Daarna krijgt het een plek aan de achtergevel van het Beatrixgebouw. De gemeente Utrecht, de Jaarbeurs, Besems en De Vries zijn overeengekomen dat de rebus daar tenminste vijf jaar blijft hangen.

De Vries draagt de rebus nu over aan de gemeente Utrecht, die de nieuwe eigenaar wordt. Het kunstwerk is dan onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share