Geen categorie

Scheepvaartmuseum weer open

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Met een spectaculaire lichtshow en afsluitend vuurwerk is Het Scheepvaartmuseum afgelopen zaterdag heropend. Na een grondige renovatie die vier jaar in beslag heeft genomen, is het museum weer toegankelijk voor publiek.

Het glazen dak van de binnenplaats. Foto: Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum is sinds 1973 gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een van de grootste Gouden Eeuw-gebouwen van Amsterdam. Het werd in 1656 door stadsbouwmeester Daniël Stalpaert gebouwd als pakhuis van de Amsterdamse oorlogsvloot. Een toepasselijker pand voor een scheepvaartmuseum is nauwelijks denkbaar.

Een verbouwing was echter noodzakelijk om het museum ook de komende decennia te kunnen huisvesten. Blikvanger in het vernieuwde museum is het glazen dak van de binnenplaats, het Open Pleyn. Architect Laurent Ney liet zich inspireren door een windroos op oude zeekaarten en ontwierp een zelfdragende constructie met honderden stukken glas in een metalen frame.

Het vernieuwde Scheepvaartmuseum wil de bezoeker laten zien en beleven dat Nederland nauw verbonden is met de zee. En dat doet het museum met elf tentoonstellingen, twee schepen en de attractie De Zeereis, een virtueel avontuur ‘op zee’. De relatie tussen de zee en de Nederlanders is er één met verstrekkende gevolgen, aldus een online filmpje  gericht aan de oprichter van een bepaalde sociale netwerksite. Ook hij is welkom, net als ieder ander.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share