Geen categorie

Portretten van inheemse volkeren

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Expositie

De Britse fotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde vier jaar lang de verschillende continenten over. Hij bezocht tientallen inheemse volkeren en portretteerde hen op hun mooist. Het Afrika Museum toont een selectie uit de foto’s die hij maakte.

Foto: Jimmy Nelson.

 

Nelson bezocht onder anderen de Mursi in de Hoorn van Afrika, de Dani in Papoea Nieuw-Guinea, de Chukchi in ijzig Siberië en de Masaï in Oost-Afrika. De foto’s vormen een romantisch beeldverhaal van verre volken, aldus het museum. “Haarscherpe fotografie op wandvullend formaat, omgevingsgeluiden en video maken de tentoonstelling tot een visueel spektakel.”

De expositie is verdeeld in diverse  thema’s. De inleiding gaat over beeldvorming en koloniale fotografie. Daarna wordt de bezoeker ondergedompeld in de enorme diversiteit aan landschappen van de plekken op aarde die Nelson tijdens zijn reizen op camera vastlegde. The making of toont video’s en verhalen van de ontmoetingen met de mensen die hij fotografeerde.

Als een vreemde eend in de bijt is in het Afrika Museum ook een serie portretten te zien die de in Nederland woonachtige fotograaf maakte tijdens een binnenlandse reis. Hij fotografeerde onder anderen bewoners van Marken en Terschelling.

Jimmy Nelson, 15 november 2014 t/m 14 juni 2015 in het Afrika Museum, Berg en Dal (bij Nijmegen). Op zaterdag 29 november vertelt Jimmy Nelson om 13.30 uur over zijn indrukwekkende reizen en ontmoetingen en aansluitend kunnen museumbezoekers zich door de fotograaf zelf op de foto laten zetten. Ook op andere dagen zal de fotograaf bezoekers vastleggen op de gevoelige plaat.

Nelson bundelde de foto’s ook in een lijvig boek. Vorig jaar vertelde hij daarover in De Wereld Draait Door:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share