Geen categorie

Overnachten in Van Goghs slaapkamer

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Wereldberoemd zijn de schilderijen die Vincent van Gogh in 1888 en 1889 maakte van zijn slaapkamer in het Gele Huis in Arles. Drie versies bestaan ervan. Of eigenlijk vijf, als je de twee nagebouwde versies meetelt, waarin je kunt overnachten. De nieuwste slaapkamer bevindt zich in een hotel in Boxmeer.

De nagebouwde Van Gogh-slaapkamer. Foto: Hotel Riche.

Dat Brabantse dorp is niet direct een plaats die je met Van Gogh associeert; de schilder was er voor zover bekend nooit. De Londense Van Gogh-kenner Martin Bailey meldde vorig jaar echter dat het bed uit de slaapkamer in 1945 in Boxmeer terecht is gekomen.

In het dorp begon direct een grote zoektocht naar het iconische bed. Bewoners zochten overal, in elke vergeten hoek. Tevergeefs, het bed – als het nog bestaat – is tot op heden spoorloos.

Een link met Vincent van Gogh, die elke plaats wel wil hebben, was er nu wel. Voor Sven Jansen, uitbater van Hotel Riche was het nieuws reden een van zijn kamers om te bouwen tot dé slaapkamer. De kamer is een nauwkeurige kopie van die op de schilderijen, met dezelfde kleuren, kopieën van de schilderijtjes en goed gelijkende tafel, stoelen en accessoires. En niet te vergeten het bed, speciaal gemaakt door een kunstenaar.

Vincent van Gogh, De slaapkamer, 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Met de nieuwe attractie hoopt Jansen dat Boxmeer zich kan voegen in het rijtje Brabantse plaatsen met toeristische Van Gogh-trekpleisters. Zundert heeft het Vincent van GoghHuis, Nuenen onder meer het Van Gogh-fietspad en Etten-Leur de Van Gogh Kerk. In ’s-Hertogenbosch staat bovendien het Noordbrabants Museum, dat een Van Gogh-collectie heeft.

Een overnachting in Van Goghs slaapkamer in Boxmeer kost 70 euro. De prijs is wat hoger dan de 10 euro die een overnachting in die andere Van Gogh-slaapkamer kost, maar daarvoor moet je helemaal naar Chicago. The Art Institute of Chicago liet de kamer vorig jaar nabouwen in het kader van een tentoonstelling met de drie versies van de Slaapkamer, uit de eigen collectie en die van het Van Gogh Museum en Musée d’Orsay in Parijs.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share