Geen categorie

Drents Museum koopt archeologische collectie

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Met één aankoop van een archeologische collectie is het Drents Museum honderden archeologische voorwerpen rijker. Het museum kocht de objecten van amateurarcheoloog Ger Holtrop. Deze bouwde in de afgelopen vijftig jaar de grootste particuliere archeologische collectie van Drenthe op.

Zwaard, ca. 1000 v.Chr., brons, lengte ruim 60 cm., collectie Drents Museum. Foto: Jaap Beuker / Drents Museum.

 

Topstuk is een meer dan zestig centimeter lang bronzen zwaard dat rond 1941 bij Drouwen werd gevonden. Het zwaard lag jarenlang bij de vinder in de kast. Na diens overlijden kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zwaard werd 3000 jaar geleden in de late Bronstijd bij Drouwen aan hogere machten geofferd. Ten westen van de rivier de Weser is slechts één ander exemplaar van zo’n zwaard bekend.

De verzameling bevat veel bronzen objecten. Volgens het museum is dat uitzonderlijk voor een particuliere collectie. Onder de bronzen voorwerpen bevinden zich ook onder meer verschillende bijlen en een lanspunt. De collectie bestaat verder uit onder meer ruim honderd bijlen, verschillende sikkels, dolken en hamers.

Klokbekers, 2500-2100 v. Chr., aardewerk, collectie Drents Museum.
Foto: Jaap Beuker / Drents Museum.

 

Holtrop kocht niet alleen objecten op, maar zocht zelf ook actief naar archeologische schatten. Zo vond hij in de jaren zeventig in een bouwput in Rolde twee klokbekers en crematieresten. De opgraving die vervolgens door het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut werd uitgevoerd, bracht nog een kleine beker en crematieresten aan het licht. De kleine klokbeker verhuisde naar het Drents Museum en de twee andere rijk versierde exemplaren stonden in een vitrine bij Holtrop thuis. De objecten zijn nu verenigd in het museum.

Het Drents Museum heeft de collectie kunnen aankopen dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij. Een selectie uit de verzameling is vanaf medio 2015 te zien op de afdeling Archeologie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share