Geen categorie

1001 uitvindingen

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Expositie

In een tijd van polarisatie wil de expositie 1001 Inventions aantonen dat de wereld veel te danken heeft aan de moslimgemeenschap. Tijdens het gouden tijdperk, die duurde van 750 tot 1257 werden vele uitvindingen gedaan die we tot op de dag van vandaag nog gebruiken. Zoals de straatlantaarn, vulpen en parfum.

Overzicht 1001 Inventions.

 

Vele uitvindingen en kunstuitingen van inspirerende moslimmannen en -vrouwen hebben de funderingen gelegd voor onze moderne wereld, aldus de organisatie van de tentoonstelling. Alchemie groeide uit tot de wetenschap van de scheikunde. Er werden pogingen gedaan om de eerste bemande raket te lanceren, om medische operaties uit te voeren en om te navigeren met behulp van de sterren. Ook ontstonden tijdens het gouden tijdperk de eerste theorieën over de evolutie van dieren.

De prijswinnende expositie, die wereldwijd al door ruim vijf miljoen mensen werd bezocht, is neergestreken in Post Rotterdam, het voormalige Postkantoor aan de Coolsingel. De interactieve tentoonstelling omvat korte films, interactieve stations, workshops, spellen en acteurs die op de expositie rondlopen. Speciaal voor 1001 Inventions werd een educatieve film gemaakt met acteur Sir Ben Kingsley.

1001 Inventions.

 

De expositie is opgedeeld in zeven verschillende zones die elk een deel van de moslimbeschaving omvatten. In de Home Zone bijvoorbeeld zijn voorwerpen te zien zijn die we herkennen uit ons dagelijks leven, zoals klokken, tuinen, shampoo, spelletjes, camera’s en stoffen. Dat geografen, ontdekkingsreizigers en geleerden een grote invloed hebben gehad op het maken van kaarten en op de manier waarop we de planeet aarde nu zien,wordt aangetoond in de World Zone.

En de Town Zone laat zien hoe architectuur uit de westerse en oosterse cultuur met elkaar verweven zijn. Zo zou een duizend jaar oude toren uit Algerije de inspiratie geweest zijn voor heel veel Europese kerktorens en waren de luxe spa’s zoals wij die kennen in die tijd al heel gewoon.

1001 Inventions, t/m 11 januari 2015 in Post Rotterdam, Coolsingel 42, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share