Geen categorie

Veertig jaar ING Collectie

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Nieuws / Expositie

ING verzamelt sinds 1974 hedendaagse figuratieve kunst. De verzameling bestaat inmiddels uit ongeveer 15.000 werken. Het Drents Museum en het Cobra Museum staan afzonderlijk stil bij de veertigste verjaardag van de ING Collectie.

Pyke Koch, De oogst, 1953 olieverf op doek, ING Collectie. Te zien op de expositie in het Cobra Museum.

 

De expositie in het Cobra Museum heet The Hidden Picture en omvat ruim zeventig werken, die normaal verscholen zijn in bakkantoren in binnen- en buitenland. Het Cobra Museum legt met schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s en video’s dwarsverbanden tussen kunstwerken in uiteenlopende stijlen en uit verschillende decennia en landen. Het is de eerste keer dat delen uit de collecties van ING Nederland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk samen worden getoond.

Een van de getoonde werken is een drieluik van Jaap Hillenius (1934-1999). Dit werd in 1986 speciaal voor het beroemde ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuid-Oost gemaakt. De architectuur werd er zelfs voor aangepast zodat het licht op de juiste manier op het kunstwerk viel. Ana Navas, Timmy van Zoelen en Paul Geelen maakten in opdracht van ING samen een nieuw werk dat zijn première beleeft in het Amstelveense museum. Verder is er werk te zien van onder anderen Ossip Zadkine, Iris van Dongen, Piet Mondriaan, Pyke Koch en Michael Raedecker.

Peter van Poppel, Verschijning (als non), 2001, collectie Drents Museum.

Het Drents Museum toont in tegenstelling tot het Cobra Museum kunst uit eigen collectie. In 2010 kreeg het namelijk 275 Nederlandse figuratieve kunstwerken van ING. Circa zestig daarvan hangen vanaf 16 september op zaal.

Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum, stelde de tentoonstelling samen. Zij was van 2003 tot en met 2010 directeur ING Art Management en kent de werken daarom door en door. Ze bouwde de expositie op in vier onderdelen: Portretten, Stilleven, Interieur en Landschappen.

Onder de geselecteerde werken bevinden zich creaties van kunstenaars als Matthijs Röling, Barend Blankert, Henk Helmantel en Kik Zeiler. Speciaal voor de gelegenheid wordt De vier jaargetijden van Röling getoond. Dit vierluik wordt beschouwd als een van de iconen van de Nederlandse figuratieve kunst en maakt deel uit van de huidige ING Collectie.

THE HIDDEN PICTURE – 40 jaar kunst verzamelen bij ING, t/m 4 januari 2015 in het Cobra Museum, Amstelveen

RE: ALISME, de schenking uit de ING Collectie, 16 september 2014 t/m 4 januari 2015 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share