Geen categorie

De Stier is terug

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Het meesterwerk De stier van Paulus Potter hangt weer op zijn vertrouwde plek in het Mauritshuis in Den Haag. Net als alle andere topstukken moest het grootste schilderij uit de collectie van het museum het pand verlaten wegens een grootscheepse verbouwing en renovatie. Het schilderij was daarom te zien in Gemeentemuseum Den Haag.

Installatie van De Stier (1647) van Paulus Potter in het Mauritshuis. Fotograaf: Ivo Hoekstra Credtis: Mauritshuis Den Haag Foto: Ivo Hoekstra voor Mauritshuis Den Haag.

De stier van Potter uit 1647 is een begrip. Wat dit schilderij zo bijzonder maakt, is het feit dat Potter een alledaags onderwerp – een stier in de wei –  op zo’n groot formaat heeft geschilderd en tegelijkertijd aandacht besteedde aan de kleinste details, van de vliegen rond de stierenrug tot het kikkertje op de voorgrond. Een dergelijke verheerlijking van vee kwam in de zeventiende eeuw alleen in Holland voor.

De laatste fase van het bouwproject van het Mauritshuis  is ingegaan. Onlangs is de bouwschutting verwijderd, waardoor voorbijgangers de buitenkant weer goed kunnen bewonderen. Binnen worden de ondergrondse foyer, de nieuwe vleugel en het historische pand gereedgemaakt voor heropening. Het Mauritshuis wordt op vrijdagmiddag 27 juni in aanwezigheid van koning Willem-Alexander na een sluiting van ruim twee jaar weer geopend voor het publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share