Geen categorie

Fusie Tropenmuseum, Afrika Museum en Rijksmuseum Volkenkunde

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Nieuws

De fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en Afrika Museum in Berg en Dal is een feit. Sinds gisteren vormen ze samen het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het nieuwe museum houdt drie locaties en de namen van de drie musea blijven gehandhaafd.

De drie musea.

De fusie was nodig om het Tropenmuseum te redden. Dat kreeg namelijk geen subsidie meer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door de fusie kan het museum blijven bestaan. Minister Bussemaker van Cultuur heeft laten weten dat de drie musea ook na 2016 op financiële steun van de overheid kunnen rekenen.

De fusie is de voortzetting van de steeds nauwere samenwerking van de volkenkundige musea in de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN). De digitale ontsluiting van de volledige volkenkundige collecties en het gezamenlijke aankoopfonds zijn daar voorbeelden van.

Door de fusie ontstaat een museale organisatie met een brede volkenkundige collectie. Het Afrika Museum, opgericht in 1954, is geheel gewijd aan kunst uit en culturen van Afrika. Rijksmuseum Volkenkunde is met stichtingsjaar 1837 een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. De vaste tentoonstelling toont een selectie uit de verzamelingen Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan en Korea, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en de Poolgebieden. Het Tropenmuseum vindt zijn oorsprong in  de negentiende eeuw. Het toont voorwerpen uit  Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Caribische gebieden, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en India.

Het nieuwe museum beheert een collectie van zo’n 400.000 objecten, die behoort tot de wereldtop. Wat publieksbereik betreft staat het in de top 10 van de Nederlandse musea. Het doel van het museum is bij te dragen tot een open blik op de wereld. Het belooft de komende jaren daarom “spraakmakende en aansprekende” tentoonstellingen, educatieve programma’s, wetenschappelijk onderzoek en publieksprogramma’s.

Het centrale punt van het Nationaal Museum van Wereldculturen wordt de locatie in Leiden. Stijn Schoonderwoerd, sinds juni 2012 algemeen directeur van Rijksmuseum Volkenkunde, staat aan het hoofd van de nieuwe organisatie. Omdat vanwege stevige overheidsbezuinigingen al in 2012 en 2013 gereorganiseerd is, worden er geen gedwongen ontslagen verwacht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share