Geen categorie

Prikkelend en verrassend

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Recensie

Kunstcollecties van bedrijven blijven meestal verborgen voor het grote publiek, maar de Rabobank deelt haar verzameling juist. In 2011 opende in het hoofdkantoor in Utrecht de Rabo Kunstzone, waar tweemaal per jaar een tentoonstelling wordt gepresenteerd. Op de huidige expositie toont de bank een verrassende selectie uit haar collectie conceptuele kunst.

Tekening van Jan Rothuizen, met op de voorgrond Familie van Carel visser, uit 1954. Foto: Evert-Jan Pol.

Wie alles helemaal wil zien, moet de hele dag blijven en de volgende dag nog een paar uurtjes terugkomen. De film Nummer dertien, Effugio c, you’re always only half a day away, van Guido van der Werve duurt namelijk twaalf hele uren. Het werk is een van die elementen die de tentoonstelling Geestverwanten zo spannend maakt.

Conceptuele kunst is niet zelden spraakmakend en menig werk in de kunstzone biedt stof tot gesprek. Niet in de laatste plaats doordat sommige werken bijna verstopt zijn en de bezoeker vervolgens als een duveltje uit een doosje verrassen. Zoals de prachtige fonkelende ‘gouden’ bal van Olafur Eliasson (niet te lang erin kijken!). De fotoserie It’s All Right (Whispering) van Pieter Laurens Mol is niet verborgen, maar verwacht een actieve rol van de bezoeker. Neem vooral de gratis audiotour en volg de opdracht op.

Jan Schoonhoven-wand, met links RM 74-4, uit 1974. Foto: Evert-Jan Pol.

Geestverwanten staat bol van kunst die prikkelt en verrast. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij de boekenberg? En is Arc-en-ciel van Jan Andriesse alleen maar een groot wit vlak, of toch meer dan dat? Maar de expositie biedt ook kunst die simpelweg mooi is. Het reliëf RM 74-4 van Jan Schoonhoven is zo’n werk dat in al zijn eenvoud wonderschoon is.

Olafur Eliasson, Introvert sun, 2010, Rabo Kunstcollectie. Foto: Evert-Jan Pol.

Fascinerend ook is een muurvullende tekening die Jan Rothuizen speciaal voor de tentoonstelling maakte. Hij liet zich daarvoor inspireren door de werken op de expositie en het leven op straat in de directe omgeving van de Rabobank. Hij creëerde een heerlijk zoekplaatje dat het verdient om uren naar te kijken. Maar een grote gratis poster met daarop het werk mee naar huis nemen, is natuurlijk ook een optie.

Geestverwanten, t/m 21 maart 2014 in Rabo Kunstzone, Croeselaan 18, Utrecht. Toegang is gratis, maar wel even melden bij de receptie.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share