Geen categorie

Israels’ Moulin de la Galette onder de hamer bij Christie’s

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Het schilderij was afgelopen jaren in verschillende musea te zien en in juni gaat het onder de hamer bij Christie’s Amsterdam. Moulin de la Galette van Isaac Israels is het topstuk van de veiling van ruim 100 schilderijen en werken op papier uit de van verzamelaars Cees en Jarmila Kamerbeek.

Het onderwerp is de Parijse danstent waar Vincent van Gogh en Henri de Toulouse-Lautrec ook vaak over de vloer kwamen. Het werk was in 1999 het hoogtepunt van de grote overzichtstentoonstelling van Isaac Israels in de Kunsthal. En in 2015 maakte het deel uit van de tentoonstelling Van Michel tot Israëls in Museum Gouda.

Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs.

Het schilderij was de eerste grote aankoop van hete echtpaar Cees en Jarmila Kamerbeek. Na de verkoop van hun bedrijf in 1999 gingen zij in Frankrijk wijn verbouwen en legden zij een verzameling aan van Nederlandse kunst uit de periode 1850-1950.

Rond 1850, kort na de invoering van Thorbeckes nieuwe grondwet, waarin individuele vrijheden werden vastgelegd en beschermd, deed het realisme zijn intrede in de kunst. Met het pre-impressionisme van Johan Barthold Jongkind, sloeg de kunst een nieuwe weg in, die uiteindelijk rond 1920 zou leiden naar de abstractie. Het echtpaar Kamerbeek wilde die route met zijn collectie in kaart brengen: van het begin van de nieuwe, individuele schilderkunst, via de modernisten naar kunstenaars uit de avant-garde die de figuratie geheel of bijna loslieten.

Dat deed het met werk van onder anderen George Breitner (Amsterdams impressionisme), Jan Wiegers en Johan Dijkstra (Groninger Ploeg), Ferdinand Hart Nibbrig (luminisme) en Jan Sluijters, Leo Gestel en Jan Toorop (pioniers van het modernisme).

De basis van de collectie zijn werken van schilders van de Haagse en Romantische School, verzameld door Jarmila Kamerbeeks grootvader, de Haagse lijsten- en spiegelmaker Jacob van Bommel (1868-1946). Die liet zich soms voor zijn inlijstwerk in natura betalen door kunstenaars als Floris Arntzenius en Johannes Evert Hendrik Akkeringa.

De collectie was in 2007 te zien in Museum Flehite in Amersfoort onder de titel Jongkind tot Van der Leck. Diverse werken uit de collectie bleven vervolgens nog 10 jaar in langdurige bruikleen in het museum. Het echtpaar Kamerbeek biedt de verzameling nu om privéredenen aan bij Christie’s Amsterdam, op maandagavond 12 juni.

Update 14 juni 2017: Het schilderij bracht 458.500 euro op.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share