Geen categorie

Groot topstuk Van Goyen weer te zien in De Lakenhal

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Landschap met gezicht op Huys Roucoop is met een afmeting van 131,5 bij 252,5 centimeter letterlijk een van de grootste werken van Jan van Goyen. Museum De Lakenhal in Leiden kreeg het in 2002 en na een uitvoerige restauratie is het schilderij uit 1642 eindelijk in volle glorie te bewonderen.

Jan van Goyen (1596-1656), Landschap met gezicht op Huys Roucoop, collectie Musuem De Lakenhal, Leiden.

Van Goyen (1596-1656) geldt internationaal als een van de belangrijkste Hollandse landschapsschilders van de Gouden Eeuw. Hij legde zich exclusief toe op de landschapsschilderkunst. Het landschap dat nu in De Lakenhal hangt, is ongewoon groot voor Van Goyen. Het is daarom aannemelijk dat het in opdracht van de bewoners is gemaakt.

Toen Van Goyen het schilderij maakte was Kasteel Middelgeest, zoals het huis ook wel genoemd wordt, in bezit van Cornelis van der Nath, een vermogende patriciër uit Leiden. De schilder plaatste hem samen met diens vrouw en hun oudste zoon in het centrum van het grote doek. Daaromheen schilderde hij een bont gezelschap van hardwerkende boeren, melkmeiden, vissers en marskramers.

Sommige van die kleine details, zoals de schaapjes in de verte, zijn pas weer zichtbaar geworden toen de vervuilde vernislaag verwijderd werd. Dankzij de restauratie, die ongeveer een maand duurde, heeft het schilderij ook zijn oorspronkelijke kleuren weer terug.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share