Geen categorie

Koning en koningin openen expositie in Australië

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen vandaag in het Western Australian Maritime Museum in Fremantle de tentoonstelling Travellers and Traders in the Indian Ocean World. Een van de topstukken is de Hartogschotel uit de collectie van het Rijksmuseum. Dit object is het eerste en oudste voorwerp dat getuigt van de relatie tussen Europa en Australië.

 

Hartogschotel, anoniem, 1600-1616, Rijksmuseum, Amsterdam.
Hartogschotel, anoniem, 1600-1616, Rijksmuseum, Amsterdam.

 

De koning en koningin bezoeken de expositie omdat het dit jaar precies vier eeuwen geleden is dat Dirk Hartog als eerste Europeaan voet aan wal zette in Australië. Hoewel hij er op 25 oktober 1616 per ongeluk belandde wist de Nederlandse schipper dat hij een bijzondere ontdekking had gedaan. Niemand wist tot dan toe dat hier land was.

Daarom liet hij aan de rand van een klif aan een paal een platgeslagen tinnen eetbord spijkeren, waarop hij een tekst aanbracht. In Australië is de schotel een icoon waarover ieder kind op school les krijgt.

In hedendaags Nederlands luidt de tekst: “Op 25 oktober 1616 is hier het schip de Eendracht uit Amsterdam aangekomen. De opperkoopman Gillis Mibais uit Luik, schipper Dirck Hartochs uit Amsterdam. De 27ste dito onder zeil gegaan naar Bantam. De onderkoopman Jan Stins, de opperstuurman Pieter Dookes uit Brielle. Anno 1616.”

Zie ook: Koning en koningin openen expositie in AAMU

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share