Geen categorie

Kröller-Müller Museum is jarig

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Nieuws / Expositie

Kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939) droomde van een eigen museumhuis en die droom kwam uit. Vandaag precies 75 jaar geleden opende het Kröller-Müller Museum zijn deuren op haar landgoed in Otterlo dat nu het Nationale Park De Hoge Veluwe is. Het jubileumjaar gaat van start met de tentoonstelling Top 75, waarvoor het museum 75 topstukken uit de eigen collectie selecteerde.

Kröller-Müller Museum tijdens de opening op 13 juli 1938 © Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Met de aankoop van Trein in landschap van Paul Gabriël, in 1907, startte Kröller-Müller haar verzameling. Een verzameling die in de loop der jaren zou uitdijen tot ongeveer 11.500 kunstobjecten. De aankopen werden betaald uit het kapitaal dat haar echtgenoot, Anton Kröller, vergaarde als directeur van het bedrijf Wm H. Müller&Co.

De firma van de Kröllers werd echter zwaar getroffen door de economische recessie van de dertiger jaren. De situatie werd zo ernstig dat ook hun landgoed op de Hoge Veluwe en de kunstcollectie gevaar liepen. Om de verzameling bij elkaar te kunnen houden schonk Helene Kröller-Müller deze in 1935 aan de Nederlandse staat, onder voorwaarde dat er een passend museum zou worden gebouwd. Dat museum opende op 13 juli 1938, met Helene Kröller-Müller als eerste directeur.

Helene Kröller-Müller (1869-1939) © Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Haar favoriete kunstenaar was Vincent van Gogh. Zijn werken vormden het middelpunt van haar collectie. Ze kocht 91 schilderijen en 180 werken op papier van deze Nederlandse kunstenaar. Nog steeds neemt het werk van Van Gogh een belangrijke plek in binnen het museum. Het bezit de op één na grootste museale Van Gogh-verzameling ter wereld (na die van het Van Gogh Museum.

Veel ruimte is er ook voor uiteenlopende sculpturen van kunstenaars als Jean Arp, Rodin en Henry Moore. Ze staan in de in 1961 geopende beeldentuin, die inmiddels 25 hectare beslaat. Één van de beroemdste werken is Jardin d’émail van Jean Dubuffet, dat in 1974 werd onthuld door prinses Beatrix.

Auguste Renoir (1841-1919), Le clown musical, olieverf op doek, 1868 © Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Hoogtepunten uit de collectie worden vanaf vandaag aan het publiek gepresenteerd op de tentoonstelling Top 75. Van Gogh komt uiteraard voorbij, maar er is ook werk te zien van onder anderen Brancusi, Cézanne, Gilbert & George, Mondriaan en Picasso.

De collectie wordt ook nader uitgelicht aan de hand van 24 audiotours, ingesproken door evenzoveel door het museum uitgenodigde gasten. Onder anderen Abdelkader Benali, minister Bussemaker, Anna Drijver, Jeroen van Merwijk, Spinvis en Esther Vergeer maakten hun eigen keuze uit de collectie en vertellen daarover. De audiotour van Nico Dijkshoorn, die begin 2012 al een persoonlijke keuze maakte, wordt aan de tours toegevoegd en blijft ook na de expositie te beluisteren.

Top 75, t/m 17 november in het Kröller-Müller Museum, Otterlo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share