Geen categorie

De snoek die een parel inslikte

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Het Zuiderzeemuseum heeft zijn collectie uitgebreid met een werk van ontwerper Ted Noten. The Revenge of the Pearl Necklace is het geraamte van een snoek die een zwarte parelketting heeft ingeslikt. Het is sinds afgelopen zaterdag te zien in het museum.

Ted Noten legt de laatste hand aan zijn kunstwerk. Foto: Petra Stavast.

Het werk staat centraal in een presentatie die is vormgegeven door studenten van de Reinwardt Academie in Amsterdam. In samenwerking met het Zuiderzeemuseum hebben zij onderzoek gedaan naar de creatie. Ze vroegen medewerkers, bezoekers en de kunstenaar zelf naar hun mening over het kunstwerk en kwamen tot de volgende vraag: “Waarom hoort dit kunstwerk in het Zuiderzeemuseum?”.

Het onderzoek resulteerde in verschillende meningen en verhalen waarin mensen hun eigen interpretatie gaven aan het kunstwerk. Al deze meningen en verhalen worden aan de bezoekers verteld via verschillende media. Het publiek dat de presentatie bekijkt, wordt daarna ook gevraagd om aan te geven waarom dit kunstwerk op zijn plaats is, of waarom niet.

Met The Revenge of the Pearl Necklace verwijst Noten (1956) naar het ontbreken van parels in de streekdrachten rondom de Zuiderzee. Hij plaatste in 2009 van maart tot juli een complete vis met daarin de parelketting in een vitrine in een van de huisjes van het buitenmuseum. Door het rottingsproces werd de ketting uiteindelijk zichtbaar. In de tentoonstelling toont een time-lapsefilm dit proces.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share