Geen categorie

Spoorwegmuseum koopt schilderij Grote Groene

0 0
Read Time:58 Second

Harry Maas (1906-1982), Zonder titel, collectie Spoorwegmuseum, Utrecht.

Nieuws

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft vandaag een schilderij aangekocht van Harry Maas (1906-1982). Het doek uit 1975 toont een stoomlocomotief op het station van Reuver in Limburg. De aankoop was binnen tien minuten geregeld, vertelt conservator Jos Zijlstra.

Het museum had al twee schilderijen van de Brabantse kunstenaar, die een grote belangstelling had voor spoorwegen. Toen dit werk op de markt kwam, hoefde het niet lang na te denken over de aankoop ervan. Temeer omdat het een locomotief van de afgebeelde soort in de collectie heeft.

Volgens Zijlstra vertoont het werk een anachronisme. “Er is een soldaat te zien uit de dertiger jaren, maar hij wordt vergezeld door drie vrouwen in kledij uit de jaren zestig.” De dames dragen korte rokjes, wat in de jaren dertig ondenkbaar zou zijn. Maar Maas hield daar wel van, aldus Zijlstra. “Hij was een vrij ondeugende schilder.”

Het schilderij heeft geen titel, maar wordt Grote Groene genoemd, naar de bijnaam van de locomotief. Naar verwachting is het al vanaf morgen of overmorgen te zien in het Spoorwegmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share