Geen categorie

Grote schenking Nederlandse kunst Kunsthalle Bremen

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Kunsthalle Bremen is in één klap 35 schilderijen rijker. Zakenman Carl Schünemann schonk de werken, voornamelijk van Nederlandse makelij. Het betreft de grootste schenking van oude meesters in de geschiedenis van het Duitse museum.

Adam van Breen, Schaatsenrijders, 1611, Kunsthalle Bremen – Der Kunstverein in Bremen.

De schenking bestaat uit 32 schilderijen van zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters, een Toscaans paneel met een Madonna uit omstreeks 1400, een achttiende-eeuws panorama van Venetië door Michele Marieschi en een laatnegentiende-eeuws zeegezicht van Hans Frederik Gude. Bij de Nederlandse werken gaat het om stillevens, genreschilderijen, landschappen en zeegezichten.

Opmerkelijke stukken zijn het enige gesigneerde schilderij van Jeronimus Sweerts en het enige stilleven van Willem van Odekercken, die gespecialiseerd was in genreschilderijen. De collectie bevat ook werken met uitzonderlijke onderwerpen, zoals een stilleven met een pakje tabak van Hubert van Ravesteyn.

Hubert van Ravesteyn, Tabakstilleven, 1670, Kunsthalle Bremen – Der Kunstverein in Bremen.

De verzameling landschappen en zeegezichten kenmerkt zich door een grote variatie. Ze omvat onder meer winterlandschappen, zoals Schaatsenrijders van Adam van Breen, een landschap bij maanlicht van Aert van der Neer, zeegezichten met duinen, een dorpsgezicht van Jan van Goyen en een traditioneel rivierlandschap met koeien en een windmolen van Salomon van Ruysdael.

Schünemann voer zelf op zee en heeft daarom veel belangstelling voor het zeegezicht. Negen schilderijen illustreren de ontwikkeling van dit genre in de zeventiende eeuw, met vroege werken van Cornelis Claes van Wieringen, Hendrick Cornelisz. Vroom en Cornelis Verbeek. Een beschilderde koperplaat van laatstgenoemde toont schepen met donderende kanonnen, dramatisch versterkt door de verschijning van een reusachtige vis. In contrast hiermee is het kalme water op een schilderij van Willem van de Velde de Jonge.

De door Schünemann geschonken collectie is een uitstekende aanvulling op de collectie Nederlandse schilderijen van Kunsthalle Bremen, aldus het museum. Het bezat bijvoorbeeld al werk van Jan van Goyen en Aert van der Neer. Sommige werken vullen zelfs leemtes op in de verzameling bloemstillevens en genreschilderijen.

De Schünemann-collectie maakt volgend jaar deel uit van een tentoonstelling over Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw. Tulpen, Tabak, Heringsfang. Niederländische Malerei des Goldenen Zeitalters is te zien van 7 april tot 19 augustus 2018.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share