Geen categorie

Feest met Martin Monnickendam

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Expositie

Martin Monnickendam (1874-1943) was een productief kunstenaar, die meer dan 4000 werken naliet. Zijn oeuvre omvat olieverfschilderijen, pastels, aquarellen, tekeningen, etsen, affiches en zelfs een grote plafondschildering. Veluws Museum Nairac toont daaruit een selectie van veertig werken.

Schilderij van Martin Monnickendam.

Monnickendam schilderde het leven van de grote stad met drukke straten, theaters en schitterende winkels in een krachtige impressionistische stijl. Ook is hij vermaard om zijn theaterinterieurs. Hij schilderde echter niet de toneelspelers, maar het publiek. Dat wilde minstens zo graag bekeken worden als de acteurs. Uitgedost in galakleding, kletsend, rokend, flirtend of schrijdend over de rode loper.

De schilder groeide op in een Amsterdams liberaaljoods gezin. Na een studie aan de rijksacademie en een verblijf in Parijs keerde hij terug. In Nederland rees zijn ster snel. Zijn kleurrijke, explosief geschilderde doeken werden door critici in één adem genoemd met het werk van Jan Sluijters. In de jaren ’20 exposeerde hij in Parijs, Stockholm en de Verenigde Staten. Zijn werk bracht veel geld op en hij kon er ruim van leven.

Schilderij van Martin Monnickendam.

Monnickendam overleed in 1943 aan de gevolgen van een longontsteking, waarna zijn vrouw en dochters zich terugtrokken op de Veluwe, waar ze jarenlang vakanties hadden doorgebracht. Ze namen al het werk mee, waar het tientallen jaren in een boerenschuur bewaard bleef. Begin jaren zeventig werd het werk herontdekt en sindsdien is Martin Monnickendam gestaag bezig aan een comeback.

Met de tentoonstelling viert Veluws Museum Nairac diens heropening, nadat het ruim een jaar gesloten is geweest in verband met een ingrijpende verbouwing en uitbreiding. De expositie heet daarom niet voor niets Feest!

Feest! – De schilder Martin Monnickendam 1874 – 1943, t/m 21 september in Veluws Museum Nairac, Barneveld

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share