Geen categorie

De Nederlanders voorbij

0 0
Read Time:51 Second

De Nederlandse kolonisatie van Indonesië heeft vele sporen nagelaten in de ontwikkeling van beide landen, ook wat de beeldende kunsten betreft. Het Centraal Museum wijdt daar een grote overzichtstentoonstelling aan.

Heri Dono (1960), Shocktherapie voor politieke leiders, 2004, elektrische installatie, stoelen, poppen, gamelans. Collectie van de kunstenaar.

In Beyond the Dutch staan drie perioden centraal: de culturele beïnvloeding in de koloniale tijd rond 1900, de gevolgen van dekolonisatie en onafhankelijkheid (rond 1950) en de huidige periode van het postkolonialisme (rond 2000). Uit elke episode wordt een selectie werken getoond die samen een goed beeld geven van wederzijdse invloeden binnen de beeldende kunst.

Er is werk te zien van ruim veertig kunstenaars, onder wie Raden Saleh, Abdullah Suriosubroto, Affandi, Jan Toorop, Isaac Israels en Mella Jaarsma. Deze omvangrijke tentoonstelling laat zien hoe Indonesische kunstenaars in de loop der tijd een geheel eigen weg zijn ingeslagen; ze zijn ‘Beyond the Dutch’.

Beyond the Dutch, t/m 10 januari in Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share