Geen categorie

Wie was de Meester van Elsloo?

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second
Meester van Elsloo, Sint Anna te Drieën, Montfort © Elfi Brouwers fotografie.

Wie was de Meester van Elsloo? De vraag staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Ruim vijftig sculpturen van deze anonieme middeleeuwse kunstenaar zijn er samen te zien.

Aan het einde van de middeleeuwen was er in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. In de meeste gevallen is onbekend wie deze beelden maakten.

Als van kunstenaars niet bekend is hoe ze heetten, krijgen ze in de kunstwereld soms een noodnaam die verwijst naar een kenmerkend stuk van hun hand of de plaats waar een ander belangrijk werk zich bevindt: Meester van (de) … De Meester van Esloo dankt zijn naam aan het Limburgse dorp Elsloo, waar in de Augustinuskerk een Sint-Anna te Drieën staat.

Het oeuvre van de Meester van Elsloo is inmiddels gegroeid tot ongeveer 200 werken. Enkele jaren geleden is in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel een intensief onderzoek uitgevoerd naar de ongeveer zeventig Elsloo-werken in Belgisch bezit. Van verschillende beelden in België is bekend vanaf wanneer ze ongeveer gemaakt kunnen zijn. Een indicatie van wie de meester is geweest, is niet gevonden. Wel zijn alle onderzoekers het erover eens dat het waarschijnlijk niet gaat om één meester, maar eerder om verschillende kleinere werkplaatsen op meerdere plekken.

Houtsnijwerken van de Meester van Elsoo staan in vele kerken en ook enkele musea, waaronder Museum Catharijneconvent, het Louvre en het Victoria & Albert Museum. Een groot deel is de komende maanden te zien in Maastricht.

Meester van Elsloo. Van eenling naar verzameling, 22 februari t/m 16 juni in het Bonnefantenmuseum, Maastricht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share