Geen categorie

Rijksmuseum krijgt Het laatste avondmaal van Marlene Dumas

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Een particuliere verzamelaar, die anoniem wenst te blijven, heeft vandaag het schilderij Het laatste avondmaal van Marlene Dumas geschonken aan het Rijksmuseum. De dag van schenking had niet beter gekozen kunnen worden, want vandaag, Witte Donderdag, wordt herdacht dat Jezus voor het laatst met zijn discipelen aan tafel zat (het Laatste Avondmaal).

Marlene Dumas, Het Laatste Avondmaal (detail), 1985-1991.

Dumas (1953) schilderde Het laatste avondmaal in de jaren 1985-1991. Met dit monumentale werk (200 bij 160 centimeter) sluit zij aan bij een lange traditie in de schilderkunst waarbij Christus wordt afgebeeld tijdens deze laatste paasmaaltijd, kort zijn kruisiging. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, schilderde Dumas hem niet omringd door zijn volgelingen maar geheel alleen aan tafel.

Christus’ transparante gestalte is alleen in contour geschilderd. Hij zou achter of vòòr de tafel kunnen zitten. Niettemin is hij direct herkenbaar. De tafel waaraan hij zit heeft een stralend oranje kleed. Boven hem tekenen zich in pasteltinten foetusachtige vormen af, alsof bij Christus’ naderende dood tegelijkertijd nieuw leven ontstaat.

Het Rijksmuseum is “zeer verheugd dat dit bijzondere schilderij uit het oeuvre van Dumas aan de collectie kan worden toegevoegd”. Het vertegenwoordigt thema’s die in Dumas’ werk een centrale rol spelen: religie, leven en dood, en de relatie van het individu tot zijn medemens. Daardoor kan het volgens het museum als een sleutelwerk in haar oeuvre worden beschouwd.

Het schilderij krijgt een plaats op een nieuwe verdieping die voor het eerst gewijd is aan kunst en geschiedenis van de twintigste eeuw. Directeur Wim Pijbes: “Met dit schilderij van Marlene Dumas wordt de opstelling twintigste-eeuwse Nederlandse kunst, waarin werken van onder anderen Piet Mondriaan, Karel Appel en Jan Schoonhoven worden getoond, op internationaal niveau versterkt.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share