Geen categorie

Rijksmuseum zet speeltoestellen Van Eyck in tuin

0 0
Read Time:57 Second

De collectie van het Rijksmuseum is uitgebreid met zeven speeltoestellen van architect Aldo van Eyck. Ze zijn overgedragen door stadsdeel Nieuw-West, van waaruit vandaag als laatste een klimtrechter verhuisde. De toestellen krijgen een plek in de museumtuin en mogen daar worden gebruikt door kinderen.

Deze duikelrekjes bevinden zich vanaf volgend jaar in de tuin van het Rijksmuseum. Foto: Victorien Koningsberger.

Architect Aldo van Eyck (1918-1999) ontwierp tussen 1947 en 1978 in opdracht van de gemeente meer dan 700 speelplaatsen in Amsterdam, waarvan vele in Nieuw-West. Zijn ontwerpen bevatten telkens vaste elementen. Zandbakken waren van beton, met in de bak zelf vaak enkele ronde betonnen speeltafels. De speeltoestellen zijn uitgevoerd in aluminium.

Vanuit verschillende speelplaatsen in Nieuw-West zijn in totaal zeven speeltoestellen vervoerd naar het Rijksmuseum: een klimtoren; een klimkoepel in de vorm van een iglo; een klimtrechter; twee duikelrekjes; een dubbel duikelrek (brug) en een klimboog. Op een aantal bestaande speelplaatsen worden op kosten van het Rijksmuseum nieuwe speeltoestellen geplaatst. In Osdorp blijft een volledig ingerichte speelplaats van Aldo van Eyck als cultuurhistorisch monument bewaard.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share