Geen categorie

Voor het eerst een Renoir op Nederlandse veiling

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Christie’s Amsterdam veilt op dinsdag 15 november een schilderij van Renoir. Op het kleine doek (14 bij 18 centimeter) is de hand van Claude Renoir afgebeeld, de jongste zoon van de Franse impressionist. Het werkje heeft een geschatte waarde van tussen de 15.000 en 20.000 euro. Volgens het veilinghuis is het de eerste keer dat er in Nederland een Renoir onder de hamer komt.

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), Main de Coco, 1896, olie op doek, 14 x 18 cm.

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) stond aan de wieg van het impressionisme en wordt gezien als een van de invloedrijkste schilders van de negentiende en twintigste eeuw. Als impressionist hanteerde hij een vlotte verftoets en gebruikte hij levendige kleuren. Na de geboorte van zijn tweede zoon Jean in 1894 ontwikkelde hij een intiemere stijl, waarvoor hij vaak zijn kinderen als onderwerp nam. In dit geval betreft het een hand van Claude, ook wel Coco genoemd.

Jean zei over hun beider vader: “Hij praat constant over handen. Hij beoordeelt mensen in een oogopslag op hun handen. ‘Zag je die jongen en de manier waarop hij zijn pakje sigaretten opende? Een schurk. En die vrouw: zag je hoe ze haar lokken met haar wijsvinger uit haar gezicht haalde? Een brave meid.’ De meeste mensen kijken in de ogen om te zien of een ander oprecht is. Renoir keek altijd naar de handen.”

De Renoir maakt deel uit van Christie’s veiling van ruim 175 impressionistische en moderne kunstwerken. Andere topstukken zijn een uniek kamerscherm van René Magritte en werken van Léon de Smet, Carel Willink, Isaac Israëls en Hendrik Willem Mesdag.

Zie ook: Kamerscherm Magritte brengt 55.000 euro op

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share