Geen categorie

Herman Pleij maakt expositie in Museum Catharijneconvent

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws

Na Henk van Os mag ook Herman Pleij een expositie samenstellen in Museum Catharijneconvent. Hij laat middeleeuwse topstukken zien met thema’s als bloody as hell, mooie Maria’s en naakte waarheid.

Vorig jaar dook Pleij al eens in het depot van het museum voor de eerste editie van het DWDD Pop-Up Museum. Dit jaar mag hij een complete tentoonstelling maken. Hij koos zijn favoriete middeleeuwse kunstwerken en presenteert ze vanuit zijn expertise als emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de middeleeuwen. Hij toont onder meer beelden, boeken en schilderijen.

(Tekst gaat verder onder de video)

 

Een van de objecten is een laat vijftiende-eeuws Mariabeeld, dat volgens Pleij vanwege de ingetogen glimlach “de Mona Lisa van het Catharijneconvent” is. “Lachen was verboden binnen de kerk. Lachen was gevaarlijk en gaf blijk van controleverlies. Maar de verstilde glimlach van de Maagd Maria was wel toegestaan.”

Maria met kind, Meester van de Emmerikse Heiligen, ca. 1475, Museum Catharijneconvent, Utrecht.
Maria met kind, Meester van de Emmerikse Heiligen, ca. 1475, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

Achter alle gekozen werken schuilt een verhaal dat Herman Pleij zelf heeft ingesproken. Volgens het museum neemt de gastconservator de bezoeker mee op een verrassende reis.

De zomer van Herman Pleij, 8 juli t/m 4 september in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share