Geen categorie

Vereniging wil Museumgouda royeren

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

De Nederlandse Museumvereniging bereidt een voorstel voor om Museumgouda te royeren als lid. De vereniging is het niet eens met de handelswijze van het museum bij de verkoop van het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas. Het museum veilde dit werk zonder het eerst aan te bieden aan andere Nederlandse musea.

Marlene Dumas (1953), The Schoolboys, 1987.

Hiermee schond het de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties. Voorzitter Hans Kamps: “De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om zijn financiële nood te lenigen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk  staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen.”

Tijdens de algemene vergadering van gisteren bleek dat de meerderheid van de aanwezige leden wil dat Museumgouda geroyeerd wordt. De Museumvereniging bereidt nu een voorstel voor dat op 28 november ter stemming wordt gebracht. Als het voorstel wordt aangenomen, is het de eerste keer in de geschiedenis van de Museumvereniging dat ze een museum royeert. Of een eventueel royement gevolgen heeft voor de positie van Museumgouda als geregistreerd museum, is nog onduidelijk.

Gerard de Kleijn, directeur van Museumgouda, is teleurgesteld over de uitkomst van de ledenvergadering. Maar hij verwacht dat het debat over de verkoop van het schilderij uiteindelijk zal leiden tot een aanpassing van de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties. “Deze is niet bedoeld als richtlijn voor het afstoten van topstukken. Ook naar de mening van de ethische commissie is het aanbieden van topstukken tegen marktwaarde in bepaalde omstandigheden toegestaan. Mede dankzij de opbrengst van de veiling is Museumgouda gered.” Het museum verwacht dat het hoe dan ook zal blijven bestaan, ook als het besluit op 28 november negatief uitvalt.

Zie ook: Museumgouda niet geroyeerd

Zie ook: MuseumgoudA verkoopt The Schoolboys

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share